woensdag, november 18, 2009

Pentatonische Ladders#2 - Pentatonics vs. Arperggio's

Pentatonische Ladders#2 - Pentatonische Ladders vs. Arpeggio's

Zoals we in de vorige topic gezien hebben kunnen je elke pentatonische ladders uitbouwen tot drie verschillende kerkmodi door er twee tonen aan toe te voegen. Echter andersom kun je ook van elke 'gewone' zeventonige toonladder [kerkmodus] drie pentatonische ladders afleiden.

Een makkelijke manier om dit te zien is om te realiseren dat je de minor pentatonic kunt opvatten als een arpeggio van een Mineur7add11-akkoord [Xm7add11], en de major pentatonic als een arpeggio van een Majeur6-akkoord [X6].

Nu is het zo dat elke kerkmodus drie majeurakkoorden bevat, drie 'gewone' mineurakkoorden en één half verminderd akkoord [Xmb5]. Nu valt het halfverminderde akkoord al gelijk af omdat dit een b5 bevat en de majeur en mineurpentanieken een reine 5, echter de overige zes akkoorden kunnen omspeelt worden en zijn compatible met de mineur- of majeur-pentatonics.

Dit laat ik nog even zien:

Majeur pentatoniek: 1, 2, 3, 5, 6
Mineur pentatoniek: 1,b3, 4, 5,b7

De drie mineurakkoorden zijn te rijmen met de mineur pentatoniek want zij bevatten naast de stamtonen 1,3 en 5 een b7 en, bij extensie, een reine 11 (=4).

De drie majeurakkoorden zijn te rijmen met de majeur-pentatoniek want zij bevatten naast stamtonen 1,3 en 5, bij extensie een 9 (=2) en een 13 (=6)

In mineur bevinden zich de drie mineurakkoorden op de eerste, vierde en vijfde trap. Dus de 1e, 4e en 5e noten van mineur zijn de plekken waarop je de minor pentatonics kunt instarten:Deze drie minor pentatonics op de 1e, 4e en 5e trap zijn in feite dezelfde drie scales als de major pentatonics die horen bij de majeur akkkoorden op 2e, 3e en 6e trap.

Hierboven ben ik uitgegaan van mineur in de boxpositie en de drie mineurpentatonieken die je daar in kwijt kunt, echter op dezelfde manier kun je de major en minor pentatonics tegen elke scale in elke positie houden.

Hieronder nog een voorbeeld van hoe je in de boxpositie van dorisch de drie mineurpentatonieken kwijt kunt:

Labels: , , , , , , , , , , , , ,

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage