woensdag, december 29, 2010

Guitar Rig Mobile, EMU0202, Pocket Pod, Amp Plug

Modelers: Guitar Rig Mobile vs EMU0202 vs Pocket Pod vs Vox Amp Plug

Leerlingen vragen me regelmatig advies over de aanschaf van hun eerste gitaarversterker en ik raad ze vaak aan om een Amp Modeler te nemen.

Modeling is de techniek waarbij het geluid van een analoge gitaarversterker digitaal wordt nagebootst. Alhoewel het altijd een benadering blijft van de 'real thing', is de techniek in de loop der jaren steeds beter gaan klinken. Het voordeel van modeling is dat je op een modeler veel verschillende klanken kunt instellen, omdat de modellen die er inzitten gebasseerd zijn op meerdere verschillende versterkers, terwijl een echte versterker meestal goed is in één bepaald soort klank. Nadeel is zoals gezegd dat het een benadering blijft. De modellen zijn echter wel gebasseerd op de beste en duurste versterkers die er te krijgen zijn, dus in vergelijking met een goedkope echte versterker, klinkt modeling soms beter.

Je hebt drie soorten modeling-oplossingen: modeling amps, stand-alone modelers (zoals o.a. Line 6 POD), en modeling software-oplossingen. Ik zal kort verstellen wat ze inhouden en daarna een aantal producten bespreken met prijs, voor- en nadelen.

MODELING AMPS
Je hebt modeling amps, die lijken op het oog het meest op een gewone versterker: een doos met knoppen er op en een speaker er in, echter van binnen zit een boordcomputertje in dat digitaal het geluid opwekt in plaats van met traditionele analoge electronica. Een bekend voorbeeld is bijvoorbeeld de Roland Cube 30x a 169 euro, of de VOX VT30 eveneens a 169 euro. Ik raad deze ampjes niet altijd aan. Waarom? Omdat het technisch gezien geen echte gitaar amps zijn. Onder een echte amp versta ik een amp die niet op digitale modeling is gebasseerd en volledige op buizenversterking werkt zowel voor pre-amp als eindversteking. En als je dan toch geen echte amp aanschaft, leveren onderstaande oplossingen een evengoed of beter geluid voor minder geld. Over verschillende soorten amps, transistor, buizen en modeling zal ik later nog eens een apart topic schrijven. Beperk me hier tot modeling oplossingen.

STAND-ALONE MODELERS (zoals line 6 POD)
Je hebt stand-alone modelers (zoals line6 pod), dat is als het ware een i-pod maar dan voor gitaar, je dient het dus op op hifi, koptelefoon of pc-speakers aan te sluiten om geluid te krijgen.

MODELING SOFTWARE-OPLOSSINGEN
Tenslotte heb je modeling software-oplossingen. Dat betekent dat je een doosje hebt waarmee je je gitaar aan je computer kunt aansluiten (usb audiointerface) en op de computer draait vervolgens de modelling software.

Ik zal zoals gezegd een aantal oplossingen op een rijtje zetten:

GUITAR RIG MOBILE - 1 kanaals usb gitaarinterface + software
Als je het geen bezwaar vindt om achter je pc of laptop te zitten tijdens het spelen zou ik Native Instruments Guitar Rig Mobile overwegen. Dat is dezelfde software en geluid als ik thuis gebruik met instuderen en tijdens mijn lessen.

GUITAR RIG MOBILE, gegevens op de site van fabrikant
Prijs : 89 eur

Guitar Rig mobile bestaat uit een doosje dat via usb aan je computer hangt en waar je je gitaar kunt inpluggen en een light versie van software pakket guitar rig is inbegrepen(!) De software is beperkter dan de volledige versie Guitar Rig Pro, echter niet te beperkt: sounds en functionaliteiten genoeg om aan de slag te kunnen.

Je kunt ook overwegen om een ander gitaarinterface doosje aan te schaffen en moddelling software los aan te schaffen of te zoeken naar een gratis downloadbaar pakket dat hetzelfde doet als Guitar Rig. Voordeel hiervan is dat je dan kunt gaan voor twee gitaarinputs, zodat je met zn tweeen kunt spelen. Het doosje van guitar rig mobile heeft namelijk maar 1 input en is wat dat betreft beperkt.

EMU 0202 USB (0202-USB) Audio Interface

Zelfde idee als guitar rig mobile: een audiointerface, echter deze heeft twee gitaaraansluitingen en er zit geen modelling software bij. Deze zul je dan nog moeten kopen of downloaden.

EMU0202 - site van fabrikant met specificaties en nadere product-info

Prijs: 99,25 euro

LINE 6 POD
Als je 'stand alone' wilt in deze prijsklasse, ga dan bijvoorbeeld voor de LINE6 POCKET POD,a 98 euro of de LINE 6 POCKET POD EXPRESS a 57 euro. Ook zou je de Behringer V-amp 2 kunnen kunnen overwegen voor 59 euro.

Een beestje zoals dit sluit je aan op koptelefoon, hifi-installatie of pc-speakers, je stelt het geluid in en kunt gaan rocken. In principe hetzelfde idee als modeling via de pc: er zit een boordcomputertje in en daar draait modeling software op, alleen is het compact en mobiel en werkt zonder pc/mac/laptop. Mijn mening is echter wel dat de de guitar rig software op pc/mac/laptop iets beter klinkt dan de pocket pod's. Bovendien is een voordeel van werken met pc/mac/laptop en software dat je makkelijk partijen in de computer kunt opnemen, en in het geval van de emu0202 is een groot voordeel dat je met twee gitaristen tegelijk kunt inpluggen. Let op: de4 pocket pods werken op baterijen of standaard 9v adapter , maar deze laatste (a 12/15 euro) wordt niet meegeleverd.

De Behringer V-AMP2 biedt de meeste opties en is het veelzijdigst. Waarschijnlijk is dit de beste prijs/kwaliteit verhouding in deze prijsklasse, echter hij is wat groter en werkt niet op baterijen. Dus als klein en compact geen noodzaak is, zou ik voor een stand-alone modeler de Behringer V-AMP nemen.


VOX AMP PLUG

Dan tenslotte zijn er nog zogenaamde amp plugs. Deze plug je in je gitaar en daarin kun je direct een koptelefoon, stereo of pc-speakertjes aansluiten. In feite dus hetzelfde idee als de pocket pods echter kleiner simpeler en met hun prijs van 38,95 euro per stuk (iets) goedkoper. Vox heeft een aantal smaakjes op de markt: AC30, Lead, Classic Rock, Metal en Joe satriani, Accoustic en Bass. De plugs kosten ronde 40 euro en hebben weinig instelmogelijkheden maar leveren best een leuk geluid. Neem wel diegene die bij jouw speelstijl en sound past. VOX AMP PLUGS

Labels: , , ,

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage