woensdag, mei 19, 2010

Barré-Akkoorden, deel 1 : doorgeschoven E vorm

Barré-Akkoorden, Deel 1 - De "Doorgeschoven E" Vorm

Een barré-akkoord [barré-greep] of afgekort barré is een akkoord waarbij de wijsvinger van de frethand [linkerhand als je rechtshandig gitaar speelt] plat over de snaren wordt gelegd om zo met één vinger op dezelfde positie [fret, vakje] meerdere snaren in te drukken. In een barré-akkoord komen geen open snaren voor en dus kan het greepje over de hals geschoven worden om zo met één greep vele akkoorden te kunnen pakken.

Het bekendste voorbeeld van een Barré-akkoord is waarschijnlijk het F Barré akkoord:



W = wijsvinger, M = middelvinger, P = pink, R = ringvinger

De Barré-vinger (wijsvinger) ligt hierbij op de 1e positie en dient om op de lage E, B en de hoge e snaren de eerste positie in te drukken. De barré ligt natuurlijk ook plat over de 1e posities van de overige drie snaren, echter hier is de barré bij bovenstaande greep niet functioneel, omdat op die snaren al met andere vingers vakjes zijn ingedrukt, die meer naar rechts liggen.

Een barré-akkoord van het bovenstaande type wordt ookwel de 'doorgeschoven E'-greep genoemd *, omdat de vorm is afgeleid van het basis E akkoord dat in zijn geheel 1 vakje naar rechts is verschoven.D at kan je goed zien op het volgende plaatje:



* Naast het doorgeschoven E-barré akkoord is er de "doorgeschoven A"-greep, welke in een ander topic zal behandelen.

Je ziet dat het E akkoord in zn geheel 1 vakje naar rechts is verschoven. Omdat de noot F 1 vakje hoger ligt ten opzichte van E, is het logisch dat als je het E akkoord 1 vakje naar rechts verschuift dit het F akkoord oplevert. Echter bij dit plaatje onbreekt nog wat. Namelijk alleen de snaren waar vinger op staan bij het E akoord zijn nu met 1 vakje verhoogd. De open snaren E, B en hoge e nog niet. En daarvoor dient nu juist die barré vinger. Leg je de wijsvinger bij het tweede plaatje plat over de eerste positie dan krijg je de bovenstaande afbeelding van het F barré-akkoord.

Op de zelfde manier kun je het E-akkoord ook op de derde positie spelen. Vanuit barré-greep F gezien is dat twee vakjes verder en levert dus Barré akkoord G:



Schuiven we vanuit G nog twee vakjes verder naar rechts, dan krijgen we het A barré-akkoord:



Gebruik als je met barré-akkoorden schuift altijd je grondtoon [basnoot] als referentie. Deze bevindt zich bij dit type barré-akkoord altijd op de lage E-snaar. Dus als je weet op welke vakjes van de lage E snaar welke noten zitten, dan kun je snel het barré-akoord vinden met de basnoot op de juiste positie. De noot die zich op de lage E snaar bevindt op positie van je barré-vinger, is de grondtoon [basnoot] van het barré-akkoord.

Op deze zelfde manier als met de majeur barré-akkoorden, kun ook het E mineur akkoord opschuiven en als barré akkoord gebruiken, dan krijg je:



En voor de wat meer gevorderde beginner ook de shape voor Em7:



En de barre vorm afgeleid van E7:



Veel plezier en succes ermee. En als er vragen of opmerkingen zijn, laat die dan gerust achter in de comment box onder deze topic, wat kan zonder in te hoeven loggen.

Labels: , , ,

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage